Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

N-VA en LEF Lille lanceren bestuursakkoord : focus op lopende dossiers en nieuwe bevoegdheden

Schepen Boons en burgemeester Peeters

Rode draad doorheen dit bestuursakkoord is ” De burger centraal door een helder en daadkrachtig beleid”. In het bestuursakkoord van de nieuwe coalitie van N-VA en LEF ligt de focus enerzijds op verder werken aan projecten die in de steigers staan en anderzijds op een aantal nieuwe bevoegdheden.

Lopende dossiers als de bouw van het veiligheidscentrum en een nieuw recyclagepark aan Achterstenhoek, het LDC (Lokaal DienstenCentrum) en CADO op de Lindelosite, de opwaardering van de begraafplaats in Gierle en de historische kern van Gierle worden sowieso opgestart. De partijen N-VA en LEF lanceren vandaag de speerpunten van hun bestuursakkoord voor de periode van 2025 tot en met 2030.

Na de verkiezingen beslisten de twee grootste partijen met elkaar in zee te gaan, waardoor INZET naar de oppositiebanken werd verwezen samen met L Vier en Vlaams Belang.

“Onze verkiezingsprogramma’s liepen zeer parallel, waardoor we al snel een vergelijk vonden”, vertelt burgemeester Marleen Peeters (N-VA). “De verkiezingsuitslag toont aan dat we over een groot draagvlak in onze gemeente beschikken. Door onze gemeenschappelijke visie op de uitdagingen van de toekomst behouden we een aantal grote projecten. De uitgaven zullen worden afgestemd op de inkomsten en niet omgekeerd. Goede ideeën worden niet geschrapt, maar indien nodig aangepast.

Een aantal projecten die zich nog in de studiefase bevinden, zoals site Molenvelden en site Kerkstraat, herbekijken we naar concrete invulling. We behouden de huidige locatie van de bibliotheek in de Kerkstraat in Lille. Wel bestuderen we de uitbreiding van de bibliotheek naar de noden van vandaag de dag.

Projecten die we wensen op te starten situeren zich rond de sport- en vrijetijdssites in Wechelderzande (Pulsebaan) en in Gierle (Poeyelhei). Samen doorwerken staat hierbij centraal. We durven zelfs te hopen dat deze brede coalitie twaalf jaar aan de slag kan blijven.” De verkiezingsbelofte houdt stand.

“We stemmen de uitgaven af op de inkomsten en niet omgekeerd. Het uitgangspunt daarbij is dat de onroerende voorheffing en de aanvullende personenbelasting niet worden verhoogd”, garandeert Ellen Piedfort (LEF), kersvers schepen van Financiën. “Naast de uitvoering van de lopende projecten zijn zowel LEF als N-VA ervan overtuigd dat onze burgers EN verenigingen nood hebben aan een (nog) betere dienstverlening”, aldus eerste schepen Joren Boons (LEF), “ vandaar dat we in het bestuursakkoord onze gedeelde visie op de nieuwe bevoegdheden “dienstverlening, verenigingen, senioren en evenementen” uitvoerig hebben toegelicht.

Deze visie spreekt ook uit de titel die we aan het bestuursakkoord gegeven hebben: “De burger centraal door een helder en daadkrachtig beleid”. Momenteel werken de diensten burgerzaken en grondzaken uitsluitend op afspraak, een werkwijze die efficiëntie biedt, maar door sommige burgers als inefficiënt wordt ervaren.

Om deze uitdagingen aan te pakken werken we aan een vernieuwd dienstverleningsconcept, waarbij in alle contacten klantvriendelijkheid en efficiëntie centraal staan. Ons nieuw dienstverleningsconcept bestaat uit een aantal concrete beleidsbeslissingen die verder bouwen op de eerste stappen die reeds in vorige legislatuur werden gezet. Het inrichten van een eerstelijnsonthaaldienst, evaluatie van de openingsuren en digitale innovatie moeten bijdragen aan een groter vertrouwen en tevredenheid bij onze inwoners.”

Daarnaast zal er ook verder ingezet worden op het verhogen van de rioleringsgraad in onze gemeente en het onderhoud van grachten en bermen. Voorts staat de gemeente voor de uitdaging om een nieuw Beleidsplan Ruimte op te maken, een landbouwbeleidsplan en staan er nog een aantal Ruimtelijke Uitvoeringsplannen op de agenda, met als focus de zoektocht naar een nieuwe KMO-zone.

Op het vlak van mobiliteit streven we ernaar om verder te werken aan het implementeren van de acties zoals bepaald in het vernieuwde mobiliteitsplan van de gemeente. We doen dit op basis van objectieve data en evalueren de impact van de maatregelen die we invoeren of reeds ingevoerd werden. In overleg met onze buurgemeentes, zowel binnen KORDIA maar ook vanuit de vervoerregio, en met het Agentschap Wegen en Verkeer blijven we pleiten voor voldoende en degelijk openbaar vervoer.

Daarnaast blijft de focus liggen op comfortabele en veilige (fiets)infrastructuur en minder belasting van onze dorpskernen door het vele zware en uitzonderlijk verkeer. Tot slot streeft de gemeente naar een rechtvaardig en efficiënt sociaal beleid, waarbij sociale voorzieningen zorgvuldig worden beheerd om misbruik en fraude te voorkomen. We bouwen aan een gemeenschap waar iedereen zich veilig, gewaardeerd en gelijkwaardig voelt, ongeacht leeftijd, afkomst of achtergrond."

Schepen Boons en burgemeester Peeters

Deel dit artikel